Viden om beskæring

Tips til plantning af træer i haven

Det er næppe en overdrivelse at sige, at alle haveejere går med en lille drøm om et smukt, stort træ til at indramme haven eller måske blot et mindre frugttræ, der kan kaste smukke æbler af sig i højsæsonen. Der er dog en vis ærefrygt forbundet med plantning af træer, da der er rigtige og forkerte måder at gøre det på – svært behøver det dog ikke at være. I dette indlæg har vi samlet nogle af vores bedste tips til plantning af træer i haven, så du kan komme i gang med at udvide din egen haveoase.

Her er, hvad du bør være opmærksom på ved plantning af træer

Der er nogle simple ting, man bør være opmærksom på, når man planter træer, men de er til gengæld alfa og omega for, hvordan det kommer til at gå med dit træs vækst og den generelle levetid. Her finder du derfor en step-by-step-guide med overvejelser, du skal gøre dig, når du skal plante et træ i haven:

  • Vælg det rette træ: Du skal naturligvis først bestemme dig for, hvilken træsort eller trætype du er interesseret i. Du skal først og fremmest vælge et træ, der passer dine betingelser – det kan være ift. havens størrelse og dit ønskede pasningsniveau. Du vil ofte kunne læse om de konkrete behov for diverse trætyper- og sorter, når du er på udkig efter et træ, og du gør derfor klogt i på forhånd at have forventningsafstemt med dig selv. Det gør det hele meget nemmere.
  • Plant træer på det rette tidspunkt: Det er en stor hjælp under plantning af træer, at du gør det på det rigtige tidspunkt. De ideelle tidspunkter til plantning af træer er i foråret og efteråret. Det er det, fordi der her ikke er for meget eller for lidt sol og rigeligt med vand. Du skal aldrig plante sent på året, da træerne ikke kan etablere deres rodnet, når det er frostvejr.
  • Husk rigeligt med vand efter plantning: Dit træ har brug for ekstra kærlighed i tiden efter plantning. Det er vigtigt, at du husker at vande det rigeligt i starten samt i de første to vækstsæsoner. Der er ikke tale om en sjat vand, da det ikke hjælper træet med at slå dybe rødder – der er i stedet tale om 20-30 liter afhængig af træstørrelse.
  • Sollys er vigtigt: Uanset trætype og -sort er det vigtigt med sollys. Det gælder dog særligt for frugttræer, men generelt trives alle træer bedst på en solrig placering i fugtig havejord.
  • Udgravning af hul: Du skal grave et hul, der er stort nok til selve rodklumpen – og helst ikke større. Ved fx frugttræer vil de ofte være podede i det øverste lag jord, og dette må ikke dækkes med ny jord. Hvis du ønsker at lægge grus under for bedre at lede overskydende vand væk, skal du naturligvis grave lidt dybere, så der er plads til dette.

 

Vi hjælper med din træfældning på Sjælland. Ring os op og fortæl om opgaven

Ring til os