Viden om beskæring

Hvorfor er topkapning nødvendigt?

Haver uden træer er snarere undtagelsen end reglen. De fleste danske boligejere har efterhånden gamle eller nyplantede træer, der pryder deres haver. For det er hyggeligt at have træer i haven, og det kan derfor også være en stor værdi for et hus at have et velvoksent træ stående. Derfor skal man altid nøje overveje, om en fældning af hele træet er den rette løsning, hvis det trods sin ynde har vokset sig så stort, at det skygger for solen, dit eget udsyn på grunden eller eventuelt er til konkret gene for dine naboer. I sådanne tilfælde kan en topkapning af træet være en bedre idé end en fældning.

Fordele og ulemper ved topkapning af træer

Der er både fordele og ulemper ved topkapning. Hvis du går efter en mindre voldsom måde at få dit frie udsyn tilbage, er topkapningen en fordel. Topkapning vil sige, at man går ind og beskærer træet oppefra. Ved kun at fælde den øverste del af dit træ, vil du desuden undgå, at træet dør helt ligesom ved en hel træfældning. Et andet ord for topkapning er styning, som typisk forbindes med træalleer – her anbefaler fagfolk, at man fjerner omkring 30% af træets grønne krone. Det betyder, at træet beskæres, så der efterfølgende kan komme nye skud. Denne metode er altså modsat træfældningen med til at bevare træerne.

Overvejer du at styne dine træer, bør du dog rådføre dig med professionelle, inden du går i gang. Selvom det umiddelbart virker som en ligefrem opgave, der kan udføres af alle med adgang til en sav, er det ikke en nem disciplin. Hvis styningen ikke udføres korrekt, kan der for eksempel opstå vanris i træerne – træerne mister som følge heraf størstedelen af deres bladmasse og vil derfor ikke fremstå som før.

Få professionel hjælp til beskæring af dine træer

Den øgede sandsynlighed for vanris ved styning af dine træer på egen hånd er grund nok til at opsøge professionelle, der kan vejlede dig samt udføre selve styningen. Vanris kan på enkelte træsorter desuden føre til, at træernes grene vokser sig for tunge i forhold til stammens proportion. Dette kan blandt andet øge chancen for, at grene vil knække, falde af og i værste tilfælde være skyld i uheld. Det er altså både dine træers udseende og sikkerheden i omgivelserne, der er på spil ved topkapning og styning på egen hånd. Heldigvis er der mange erfarne professionelle, der kan sørge for en optimal løsning.

 

Vi hjælper med din træfældning på Sjælland. Ring os op og fortæl om opgaven

Ring til os